tiistai 30. heinäkuuta 2013

Kroatian matkakertomus, osa 2

Toinen lomaviikko vietettiin Ciovon saarella, pienessä kylässä nimeltä Slatine. Se on Splitistä 36km päässä ja lentokentälle oli vain 12km. Lento Suomeen lähti aamulla yhdeksän aikaan, joten oli käytännöllistä, että oltiin lähtöpäivänä jo valmiiksi kentän lähellä.

Asuntona oli tämä asunto, Home away:n kautta vuokrattuna. Asunto oli positiivinen yllätys. Sivuston kuvat eivät anna oikeutta asunnolle, vaan se oli paljon parempi kuin odotimme! Onneksi näin päin :)
Lisäksi asunnon omistajarouva oli aivan ihanan herttainen ja siellä tunsi itsensä todella tervetulleeksi.

Asunnossa oli jääkaappi ja pakastelokero, liesi, kahvin- ja vedenkeitin, sekä voileipägrilli.
Lähin ruokakauppa oli 150m päässä.
Lähin leipomo 400m päässä.
Meren rantaan oli 50m, mutta varsinaiselle uimarannalle 500m.
Ravintolat ja rantabaarit 500m.
Vesitaksi, josta yhteydet Trogiriin ja Splitiin 500m.

Näkymä omalta terassilta.


Slatine oli kivan rauhallinen kylä. Siellä oli muutama ravintola ja rantabaari.  Pitkä pikkukiviranta ja pieni satama. Pari leipomoa ja kahvilaa ja pari pientä ruokakauppaa. Jos halusi ruokaostoksille isompaan kauppaan, niin joutui ajamaan muutaman kilometrin. Mutta paikallisista kaupoista sai peruselintarvikkeita. Slatinessa taisin nähdä yhden hotellin, mutta loma-asuntoja siellä oli aika paljon.

Ciovon saarelle pääsee siltaa pitkin, joten lauttaa ei tarvinnut käyttää. Silta kulki tosin Trogirin kaupungin läpi ja Unescon maailmanperintökohteena siellä oli näin sesonkiaikana väkeä ihan pirusti. Ja ruuhkat oli sen mukaiset.

Me käytiin Trogirissa pari kertaa. Jos haluaa katsella kaupunkia rauhassa, niin suosittelen menemään heti aamusta. Trogir oli kaunis kaupunki ja siellä oli ihania sokkeloisia kujia ja paljon tunnelmallisen näköisiä ravintoloita. Siellä oli myös iso satama, jossa oli kamalan kokoisia huvijahteja ja purjeveneitä. Ja ai niin, siellä Trogirin kapeilla, sokkeiloisilla kujilla oli kissoja. Paljon kissoja! Ja arvatkaa kuka oli ihan onnensa kukkuloilla :D
Trogirissa söin muuten reissun yhden parhaista ruoista, käsin tehtyä pastaa artisokkakastikkeella. Nam! Hinnoissa oli turistilisää, mutta pastan sai silti suomalaisten näkökulmasta kohtuuhinnalla ja esim. tuo artisokkapasta maksoi 8€.Tämä oli viides kerta, kun meillä on vuokra-auto ulkomailla. Ikinä ei ole sattunut mitään, vaikka on nähty ihan hulluja ohituksia vuoristoteillä, peräänajoja ja Bosnia Herzegovinassa nähtiin myös yksi isompi liikenneonnettomuus, joka oli sattunut vain hetkeä aikaisemmin.

Tällä kertaa meille sitten sattuikin pieni härdelli auton kanssa, mutta kerron illan tapahtumat alusta asti, koska kun joku asia menee pieleen, niin kaikki menee pieleen.... :D

Oltiin yhtenä päivänä kaikki vähän kiukkusia ja väsyneitä. Reissuväsymystä pukkasi ja pienissä asunnoissa oleilu ja toisten, aina tiellä olevat, naamat rupesi jo vähän tympimään. Päätettiin kuitenkin lähteä Trogiriin vielä illaksi. Ei ehkä keskusteltu lähdön tarkoitusta tarpeeksi selvästi, koska toiset oli sitä mieltä, että ensin katsellaan ja kierrellään ja sen jälkeen vasta syömään, kun taas toiset oli sitä mieltä, että suoraan syömään ja takaisin asunnolle. Noh, ihan ensiksi ravintolan etsiminen oli työn ja tuskan takana, koska yksi halusi paikallista ruokaa ja oli kauhea nälkä, toinen halusi pitsaa, kolmannella ei oikeastaan ollut edes nälkä ja viimeiselle oli ihan sama kunhan vain päästään syömään. Ravintola saatiin vihdoin valittua, mutta valinta osoittautui kohta reissun paskimmaksi huonoimmaksi.
Heti alkuun huomattiin, että palvelu on hanurista. Tarjoilijan kysyessä tilausta ja meidän vasta tutkiessa listaa, tarjoilija huokaili ja toisti monta kertaa; "Now please. Now, now. Now please." Siis mitä hittoa?! Jos me olemme juuri saaneet ruoka- ja juomalistan käteen, niin kai me saamme lukea listan läpi ennen kuin tiedämme mitä haluamme. Tässä vaiheessa olisi niin tehnyt mieli nousta pöydästä ja vaihtaa ravintolaa, mutta ei kantti kestänyt :D
Tilaus saatiin kuitenkin tehtyä ja seuraavaksi poika ilmoitti, että; "Äiti, kato mikä tuohon tippu!". No sehän oli linnunpaskakakka. Istuimme siis terassilla, jossa ei ollut kattoa ja lintu kakki suoraan pojan syliin :D Onneksi ei sentään lautaselle hetken päästä...
Kakkakepponen saatiin siivottua ja sitten olikin seuraavan äksidentin vuoro. Pojan limpparilasi oli kaatua ja poika sitten vikkelänä yritti ottaa siitä kopin, mutta ei saanutkaan lasista kunnon otetta, vaan huitaisi lasia vahingossa niin, että limpparit oli lopulta minun päällä. Ei siis pelkästään sylissä, vaan kasvoilla, hiuksissa, paidalla ja JOKA paikassa. Sama kuin limpparit olisi heitetty suoraan päin näköä. Minun ilme oli siinä vaiheessa varmasti niin huvittava, että harmittaa kun sitä ei saanut nauhalle ;D Kun hetken päästä tajusin mitä oli tapahtunut, niin sain ihan kamalan nauruhepulin. Ja sitten naurettiin jo koko porukka. Veet silmissä ja ripsarit poskilla nauraa käkätettiin niin, että muut asiakkaat loi jo outoja katseita meidän pöydän suuntaa.

Syönnin jälkeen olikin jo sen verran väsy, että jätskikioskin kautta autolle ja "kotia" kohti. Ei keritty ajaa kuin parisataa metriä, kun tultiin ahtaaseen kohtaan ja  me sitten pysähdyimme ja väistimme vastaantulijaa tien laitaan. Eka auto pääsi helposti ohi, mutta sen perässä tullut autoilija ei huomannutkaa meitä ja meinasi ensin ajaa meidän keulaan pahki (pahki=törmätä, Kaenuun murteella ;D ) Hän kuitenkin kerkesi viime tipassa sen verran väistää, ettei tullut nokkakolaria, mutta heidän auton kylki hankautui meidän auton takapuskuria vasten ja tämä autoilija vaan jatkoi ajamista, eikä meinannut ensin edes pysähtyä paikalle. Mies tööttäsi ja huusi  ja taisi parit ärräpäätkin päästä, kunnes tämä "kolarin" aiheuttaja tajusi pysähtyä.
Kuljettaja tuli meidän auton luo ja kysyi; "Do you think that i made this?" Johon mies tuumasi, että; "I know you made this." Voi jestas... :D
Asia saatiin hoidettua ja vastapuolikin myönsi syyllisyytensä. Lopulta huomattiin, että meidän vuokra-auton muoviseen takapuskuriin tuli vain pieni jälki, kun taas vastapuolen auton kylkeä koristi kivat naarmut koko auton pituudelta.
Meillä oli autossa omavastuun nollaus -vakuutus, joten mitään ongelmia ei autovuokraamon kanssa tullut. Loppu hyvin, kaikki hyvin.
Ja lopulta päästiin asunnolle ja nukkumaan.

Yhtenä päivänä tehtiin päiväretki Krka:n kansallispuistoon. Suosittelen ehdottomasti siellä vierailua, jos sattuu niillä main pyörimään.
Paikka oli ihan mieletön. Ja minähän olisin taivastellut paikkaa vaikka koko päivän, mutta sielläkin oli liikaa ihmisiä ja tukalan kuuma, joten piti laittaa töppöstä toisen eteen vähän rivakammin, kuin olisin halunnut. Pääsylippu n. 13€, joka sisälsi parkkimaksun ja linja-autokyydin parkkialueelta lähelle varsinaista nähtävyyttä.
Parkkipaikan lähistöllä oli ravintola ja vessa.
Viime postauksen kommenteissa toivottiin vähän hintatietoja, joten tässäpä tulee...

- Lentojen hinnat vaihtelee todella paljon ja matkan räätälöintiin kannattaakin käyttää aikaa vertailemalla lentojen hintoja eri päiville ja eri lentoyhtiöiden välillä.  Me lennettiin Norwegianin lennolla ja hinta oli vajaan tonnin/neljä henkilöä (sisältää kolme matkalaukkua a´ 20kg). Lennot oli tällä kertaa kalleimmat, mitä on koskaan jouduttu maksamaan. Kesä- ja elokuulle olisi saanut paljon edullisemmin. Joskus on lennetty Italiaan 90€/hkl meno-paluu ja Lontooseen jopa 45€/hkl meno-paluu.
Kaikilla lentoyhtiöillä lennon hintaan ei kuulu matkalaukku, vaan siitä joutuu maksamaan lisähintaa. Kannattaa olla tarkkana, että muistaa lippuja varatessa maksaa mahdolliset matkalaukkumaksut, ettei kentällä tule ongelmia.
Skyscannerilla voi vertailla monen eri lentoyhtiön lentoja.

- Asuntojen hinnat oli tällä reissulla, viikko 1 Makarskassa 550€/viikko ja viikko 2 Slatinessa 595€/viikko.  Kesäkuussa on yleensä edullisemmat hinnat, kuin heinä- ja elokuussa.
Slatinen asuntoon näytti olevan loppukesän hinnat alennettu ja esim. elokuun viimeinen viikko on vielä vapaana ja hinta vain 399€.
Asuntoihin täytyy yleensä maksaa takuumaksu, jonka saa takaisin lähtiessä. Olettaen että asunto on samassa kunnossa, kuin saavuttaessa :) Tällä reissulla takuumaksut oli n. 100€ molempiin asuntoihin.
Asuntoja vaikkapa täältä.

- Auton vuokra oli 325€/2 viikkoa. Hintaan sisältyy se omavastuun nollaus -vakuutus ja ylimääräinen maksu, kun veimme auton Bosnia Herzegovinaan.
Ja suosittelen usean vuokrauksen kokemuksella eautovuokraamoa. Eilen tehtiin taas yksi autovuokraus syyskuun Tukholman reissua varten tuolta.

Ravintolassa:
Pitsat 5-7€
Pastat 5-8€
Pihvit/Kalat 10-15€
Talonviini 1 litra n. 10€
Limppari 0,3 n. 1,90€
Olut 0,5 3€
Kahvi 0,50-2€

Bensa/Diesel lähes samoissa hinnoissa, kuin Suomessa.

Kaupassa:
Leipä on halpaa
Liha ja juusto edullista
Hedelmät kalliita

Täydennän listaa myöhemmin, jos tulee jotain mieleen.


Sen pituinen se.

2 kommenttia:

 1. Saisiko sitä hintatietoa myös ihan siis vaikka että miten paljon suunnilleen maksaa lennot, hotellit, auton vuokraus yms. Sellaset "suuret linjat". =) Kovasti toi kyllä paikkana kiinnostais!

  Mieletön toi kalakuva, ihan kuin ne olis ilmassa!! Vähänkö on kirkas vesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minäpä päivitän tietoja :)

   Tuo luonnonpuiston vesi oli kyllä aivan mielettömän kirkasta. Näkyi kaikki kasvit ja kalat, kuin vettä ei ois ollutkaan!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...